Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Lost Ruins of Arnak

Game design: Elwen, Mín

Illustraties: J. Kůs, O. Hrdina, J. Politzer, F. Sedláček, M. Vavroň

  • 9/10
  • 12+
  • 1-4 spelers
  • 30-120 minuten

Spel uitleg

In de Lost Ruins of Arnak bevinden spelers zich op een onbekend eiland waar tekenen zijn gevonden van een oude beschaving. Het doel is om deze geheimen te ontluiken door monsters te verslaan, tempels te ontdekken en runen te ontcijferen.

De kern mechanismen in dit spel zijn workerplacement en deck building. Op jouw beurt mag je 1 actie uitvoeren. Een groot deel van het spel gaat om het spelen van kaarten en het opbouwen van de deck. Zo kan je steeds meer coole dingen ondernemen! Een kaart is te spelen op verschillende manieren. Allereerst kan je je kaart gebruiken om je werker naar een plaats op het bord te sturen en daar een actie uit te voeren. Daarnaast kan je de actie van een kaart uitvoeren. Als de kaart een bliksemteken bevat kan je de kaart spelen naast je enige actie. Meestal betekent dit dat je een kaart of een kompas uit de algemene voorraad mag pakken.

Tijdens het spel krijg je beschikking over grondstoffen, ontwikkel je op het onderzoeksspoor, bevecht je monsters om nog meer grondstoffen te verkrijgen en score je veel overwinningspunten terwijl je het hiervoor beschreven allemaal doet. Na 5 ronden eindigt het spel, degene met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Bevindingen

Er is een enorme hype rondom dit spel momenteel, is dit in mijn ogen gegrond? Jazeker dat dit gegrond is!! Mijn favoriete spelmechanismen zijn workerplacement en deck building, en dit is een van de eerste spellen die ik heb gespeeld die deze twee combineert. Ik vind het heel fijn dat de kaaten op verschillende manieren in te zetten zijn. Het werkt zo ontzettend goed en geeft wat interessante keuzes om je brein over te breken.

Ik heb al  vernomen dat voor sommigen analysis paralysis om de hoek komt kijken bij dit spel. Persoonlijk was dit bij mij niet het geval. Ik hou ervan om zoveel opties te hebben in een spel en elke keer weer een nieuwe strategie na te jagen. Echt een dikke plus dat het spel zo rijk in opties is!

Het thema is zeer fijn aanwezig in dit spel. Elke keer dat ik het heb gespeeld waande ik me in een Indiana Jones wereld, monsters bevechtend, en ontdekking na ontdekking mezelf omhoog werken op dat onderzoeksspoor. Bijna alles wat je doet voelt belonend. Ook zijn er fijne combinaties mogelijk. Je krijgt dit, waardoor je dat kan kopen, wat ervoor zorgt dat je dit kan openen enzovoorts enzovoorts.

Ik moet de solo modus nog testen. Als ik dat heb gedaan zal ik hier een aparte review over schrijven. Ik heb al wat goede dingen hierover gehoord. ik ben erg benieuwd ernaar.

Ik ben echt heel enthousiast over Lost Ruins of Arnak. Als je houdt van een spel met deck building en workerplacement in een Indiana Jones jasje, is dit helemaal het spel voor jou!

9/10

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.