Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Autobahn

  • 7.5/10
  • 14+
  • 1-4 spelers
  • 90-150 minuten

Spel uitleg

Het spel wordt gespeeld in 3 tijdperken, met een inkomstenronde na elk tijdperk. Spelers verdienen munten voor de hoeveelheid invloed die ze hebben gehad bij het bouwen van wegen.

Tijdens een beurt kunnen spelers ervoor kiezen om een actie uit te voeren in een specifieke kleur.

De verschillende acties zijn:

🔑 Het ontgrendelen van een sleutel om een speciale vaardigheid te ontgrendelen en een kamer te openen.

🛣️ Het bouwen van een weg en invloed krijgen in de bouwkantoren.

🛣️ Het aanleggen van een snelweg. Hierdoor bewegen vrachtwagens sneller en krijgt men ook meer invloed in het bouwkantoor.

🚚 Het laden van een vrachtwagen met goederen in een van de grote steden.

⛽️ Het bouwen van een station langs de weg.

Elke keer dat een kaart wordt gespeeld, verdienen spelers ook vrachtbeweging in de kleur van de gespeelde kaart. Op deze manier worden leveringen gedaan!

Tijdens het spel stijgen spelers in rang in de administratie- en bouwkantoren, die worden ontgrendeld door de ontgrendelingsactie. Afhankelijk van hoeveel invloed elke speler heeft, worden punten verdeeld nadat de laatste weg is gebouwd.

De speler met de meeste punten wint het spel! 🏆

Bevindingen

Algemeen: Autobahn is een solide euro- en pick-up-and-delivery-spel. Er is een leuke engine building aanwezig en de scoring is strak.

👍 Ik vind het kaartsysteem leuk werken, de upgrades voelen bevredigend en het verplaatsen van de vrachtwagen bij het spelen van een kleur is goed doordacht.

👍 Ik vind het erg leuk hoe goed de pick-up-and-delivery-mechaniek in dit spel is geïmplementeerd. Het laden van containers op je vrachtwagens en ze verplaatsen is erg prettig.

👍 Ik ben helemaal weg van de kleine vrachtwagens en stations, het artwork van het bord is goed.

👍➖ Het spel voelt een beetje priegelig aan met al zijn vele regels om te onthouden.

➖ Ik heb het gevoel dat het qua illustraties beter zou kunnen. Vooral de spelregels zien er naar mijn mening een beetje gedateerd uit.

7.5/10

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door Alley Cat Games met als doel het schrijven van een review. Mijn mening blijft echter van mij.

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.