Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: New York Zoo

Game design: U. Rosenberg

Illustraties: F. Wermke

  • 8/10
  • 10+
  • 1-4 spelers
  • 30-60 minuten

Spel uitleg

In New York Zoo bouwen jij en je medespelers een dierentuin op. Het is een tegelleg spel en een race spel, wat betekend dat degene die als eerste zijn of haar dierentuin voltooid heeft het spel wint.

Elke speler heeft een eigen spelerbord hiervoor. Met de klok mee bewegen spelers ombeurten de olifant een aantal zetten en voert daarmee een van twee mogelijke acties uit, het plaatsen van een tegel op het bord of het krijgen van nieuwe dieren uit de voorraad.

Bij het krijgen van nieuwe dieren kunnen deze of op tegels geplaast worden die er al liggen of in de stallen mits deze nog leeg zijn. Als een dier niet geplaatst kan worden, kan je deze dus niet nemen. Als het plaatsen van een dier ervoor zorgt dat een tegel gevuld wordt, mag je onmiddelijk een gratis attractie tegel plaatsen.

Bij het plaatsen van een tegel, moet je al een dier beschikbaar hebben om hierop te plaatsen, in je eigen voorraad. De tegel moet enkel binnen de begrenzing van het bord geplaatst worden, verder zijn er niet veel regel voor de plaatsing ervan. Als een tegel is geplaatst, wordt er onmiddelijk een dier opgeplaatst dus vanuit de stallen of een andere tegel (nooit de laatste).

Als er een voortplantingsvakje gepasseerd wordt, mogen alle spelers van dat specifieke dier op een of twee tegels er een extra plaatsen, mits deze er al 2+ bezit. Dit houdt in dat je een extra dier mag plaatsen op die tegel.

Spelers gaan zo door tot iemands bord volledig gevuld is. Deze speler wint het spel.

Bevindingen

Ik vind tegellegspellen doorgaans heel leuk, dus ik was enthousiast om dit spel uit te proberen. Het voortplantingsgedeelte voelde nieuw, hoewel het wel al eerder in Uwe Roosenbergs spellen gebruikt is, geeft het me, zo gecombineerd met tegels plaatsen toch een vernieuwend gevoel in dit spel.

Het speelt lekker weg en is redelijk makkelijk om uit te leggen. Ik vind het heerlijk om met die mooie olififant rond te lopen en een van twee acties te selecteren. Het voelt alsof er geen onnodige dingen in de weg zitten bij het plaatsen van de tegels en het proberen zo efficient mogelijk te zijn.

Ik vind het goed gedaan dat alle spelers op hetzelfde moment de voortplantingsfase ingaan, dit zorgt dat je er lekker bij blijft met je hoofd. Beurten zijn snel, er is genoeg interactie doordat de spelers vechten om dezelfde tegels.

Kortom, ik vind dit een heerlijk spel en kan het zeker aanraden!

8/10

Bekijk ook mijn let's talk about story over New York Zoo in mijn story highlights op IG!

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door White Goblin Games met als doel het schrijven van een review. Mijn mening is echter niet door beinvloed.

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.