Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Ark nova

Game design: M. Wigge

  • 9/10
  • 14+
  • 1-4 spelers
  • 90-150 minuten

Spel uitleg

De spelers beheren hun eigen dierentuin door verblijven te bouwen, dieren te huisvesten en natuurbeschermingsprojecten te ondersteunen.

Tijdens een beurt spelen de spelers 1 van de 5 beschikbare acties waarvan de kracht wordt bepaald door het slot waar die kaart op dat moment in zit (1-5):

KAARTEN: nieuwe kaarten krijgen (dieren, sponsoren en natuurbeschermingsprojecten)

BOUW: bouw behuizingen

DIEREN: plaats dieren in de gebouwde verblijven

ASSOCIATIE: voer verschillende taken uit zoals het ondersteunen van natuurbeschermingsprojecten, het starten van een samenwerking enz.

SPONSOREN: speel een sponsorkaart die je een aantal voordelen geeft.

Nadat de kaart is geactiveerd schuift deze naar het eerste vakje, waardoor de andere kaarten omhoog schuiven.

Door de acties verdienen de spelers aantrekkingskracht, wetenschappelijke reputatie en behoudspunten. Als de wetenschappelijke reputatie en de behoudspunten elkaar raken, eindigt het spel na berekening van een aantal eindbonussen en wint de speler met de grootste afstand tussen beide.

Bevindingen

👍 Het gebruik van fotografie in de artwork werkt verrassend goed. Het past perfect in dit semi-serieuze spel.

👍 Ik hou van de ernst van het thema. Er is veel nadruk op goed doen voor dieren. Maakt me blij!

👍 Het spelen van bepaalde dieren wordt makkelijker na het spelen van bepaalde dieren- of sponsorkaarten. Dit zorgt voor een opbouw van spanning. Het doet me een beetje denken aan het spelen van kaarten in Terraforming Mars.

👍 De gameplay is simpel maar diepgaand. Het is niet zo moeilijk uit te leggen en het algehele ontwerp voelt voor mij uiterst logisch aan.

➖ Het is een beetje afhankelijk van het geluk van de getrokken kaarten.

➖ Het lijkt lang te duren met 4 spelers, ik wil dit nog steeds zelf proberen

Solomodus

De solomode speelt hetzelfde als een gewoon spel met een kleine aanpassing om het pauzesysteem te vervangen. Spellen duren een vast aantal beurten waarna ze minstens 0 punten moeten bereiken om te winnen. Het speelt solide en is eenvoudig te onderhouden. Als je graag solo speelt, raad ik het aan!

9/10

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door White Goblin Games met als doel het schrijven van een review. Mijn mening is echter niet door beinvloed.

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.