Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Arnak: expedition leaders

Game design: Min and Elwin

  • 8.5/10
  • 12+
  • 1-4 spelers
  • 60-90 minutes minuten

Spel uitleg

Dit is de uitbreiding waar ik het meest enthousiast over was toen ik dit jaar naar Essen Spiel ging. Maar wat is er nieuw?

De belangrijkste nieuwe toevoeging aan het spel zijn de expeditieleiders. Er zijn 6 leiders, allemaal met hun eigen speciale spelerskrachten. Om te beginnen heeft elk personage zijn eigen stapel kaarten, die allemaal op iets anders gericht zijn. Ik zal de karakters hieronder kort toelichten:

De kapitein richt zich op archeologen, hij heeft er elke ronde één extra te gebruiken en heeft veel acties rond de archeologen.

De Valkenier heeft een valk die aan het begin van elke ronde naar het volgende veld verhuist. Er zijn ook kaartacties die de valk laten bewegen. Aan elk veld is een ander soort beloning verbonden.

Bij de Barones draait alles om inkomen. Elke ronde (behalve de eerste) krijgt ze een munt. Daarnaast begint ze elke ronde met een speciale kaart in haar hand, de speciale bezorgingskaart. Als ze een voorwerp koopt/verkrijgt mag ze deze kaart afleggen en het nieuw gekochte/verkregen voorwerp in haar hand leggen.

De professor heeft ook elke ronde een inkomen, afwisselend tussen een kompas en een tablet. Hij houdt van artefacten en zijn inkomsten gaan direct in zijn koffer, deze middelen kunnen alleen gebruikt worden om artefacten te kopen of te gebruiken. Daarnaast legt hij aan het begin van elke ronde drie artefacten open bij zijn spelersbord. Deze zijn beschikbaar om te kopen naast de artefacten die voor iedereen op het bord beschikbaar zijn.

De Verkenner mag slechts één archeoloog inzetten en heeft drie 'snacks'. Deze snacks kunnen worden gebruikt om de archeoloog te verplaatsen, of ze kunnen worden gebruikt om bepaalde kaarten in het deck te activeren die beloningen bevatten zoals het activeren van een kampement of het verkrijgen van een tablet en een idool.

De Mysticus heeft veel verbanmogelijkheden. Hij zet ook angst om in beloningen, door rituelen uit te voeren. Rituelen kunnen worden uitgevoerd door één van de 4 startkaarten te verbannen.

Ook zijn er 2(!) nieuwe onderzoekspaden, die bovenop de oorspronkelijke kunnen worden gelegd en los van de expeditieleiders kunnen worden gespeeld. Behalve nieuwe routes en nieuwe voordelen, komen ze ook met nieuwe sets aan regels. De bronzen tegels en zilveren tegels kunnen nu op verschillende plaatsen worden gekocht, anders dan alleen op het bovenste veld.

De Monkey Temple heeft een artefactkaart die op het aangegeven veld wordt gelegd. Als je vergrootglas over dit veld gaat mag je het artefact gratis activeren.

De Hagedis Tempel heeft geen artefact, maar een monster veld. Zowel het vergrootglas als het notitieboekje kunnen dit veld bereiken. Geen enkele speler mag verder totdat een speler het monster heeft verslagen. Spelers die aan het eind van de ronde op dat veld staan, krijgen een angstkaart.

Naast de hierboven beschreven grotere toevoegingen zijn er ook 18 nieuwe voorwerpen, 12 nieuwe artefacten, 3 nieuwe assistenten, 4 nieuwe idolen, 5 nieuwe wachters, 5 nieuwe level 1 plaatsen en 3 nieuwe level 2 plaatsen. Deze nieuwe toevoegingen hebben allemaal kleine nieuwe tweaks ten opzichte van die in het oorspronkelijke spel.

Om in de loop van het spel meer kaarten te kunnen zien, is er een rode maanstaf-variant toegevoegd. Deze verbant twee itemkaarten en twee artefacten in plaats van alleen die ene.

Bevindingen

Wow! Deze uitbreiding is één groot feest om mee te spelen. Het voegt niet één nieuw element toe aan het basisspel, maar zoveel dingen!

Ik geniet van het verkennen van de krachten van de verschillende expeditieleiders. En geloof me dat is veel om te verkennen! Ik heb nu met de Falconer en de Barones gespeeld en ik wil ze allebei nog een paar keer spelen om te zien waartoe ze kunnen worden opgerekt.

De nieuwe onderzoekssporen zijn echt cool met het artefact en de monsteruitbreiding. Ze geven er een speciaal tintje aan. Ik had echter ook graag wat grondstoffen van het monster gekregen. Het voelt een beetje vreemd dat de beloningen zichtbaar zijn en geen enkele functie hebben op deze plek.

De andere nieuwe elementen, zoals nieuwe kaarten en nieuwe monsters om te verslaan, geven het geheel een fris tintje. Het zorgt er voor dat deze uitbreiding zeer compleet is, ik ben er enthousiast over en kan het iedere fan van de Lost Ruins of Arnak van harte aanbevelen.

8.5/10

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door Czech Games Edition met als doel het schrijven van een review. Mijn mening blijft echter van mij.

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.