Bekijk meer foto's op Instagram
en doe mee aan de discussie!

Bordspel review & speluitleg van: Pendulum

Game design: J. Travis

Illustraties: R. Leask

  • 8/10
  • 12+
  • 1-5 spelers
  • 60-90 minuten

Spel uitleg

In dit spel probeer je de opvolger van de tijdloze koning te worden door je te ontwikkelen op vier overwinningssporen. Je speelt niet alleen tegen je tegenstanders, maar ook tegen de tijd! Dit is namelijk een real-time workerplacement spel. Als de zandloper omgedraaid wordt mag je je acties doen, dat is ALS je snel genoeg was om je werker er te plaatsen!

Er zijn 4 rondes en na elke rond is er een fase van de Raad, waar je beloont wordt aan de hand van hoeveel stemmen je hebt weten te verzamelen. Na de vierde Raad eindigt het spel en de speler met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Bevindingen

Dit spel is episch! Het komt wel met een beetje tijdsdruk, ik ben nog niet helemaal eruit of ik dat nou stressvol vind, of dat dit precies is wat het spel zo goed maakt. De laatste keer dat ik het speelde waren we van WOW! Dit is ZO opwindend! Maar ik kan echter ook zien hoe dit spel niet voor iedereen is, omdat je toch best snel moet zijn in het nemen van je beslissingen.

Ik had al veel reviews gelezen over Pendulum voor ik het daadwerkelijk speelde. Allen met (zeer) uiteenlopende meningen. Naar mijn mening heeft dit spel echt wat solide workerplacement en engine building elementen en werkt het vloeiend met de zandlopers.

Het verhaal achter het spel, het opvolgen van de tijdloze koning, laat zich niet echt aan me zien in het spel of op de illustraties. Daarentegen vind ik wel de illustraties en de componenten van het spel erg goed gemaakt.

Wat ook goed is om te noemen is dat ik de solovariant erg sterk gemaakt vind. Ik ben echt verbaasd over hoe ze een automa hebben kunnen ontwerpen die zo goed werkt voor een real-time spel.

Ik ben zeker nog niet klaar met het uitvogelen van dit spel, het tijdelement voelt nog zo nieuw en er is nog veel te ontdekken!

8/10

Bekijk ook mijn let's talk about story over Pendulum in mijn story highlights op IG!

Een kopie van dit spel werd mij verstrekt door Stonemaier Games met als doel het schrijven van een review. Mijn mening is echter niet door beinvloed.

Boardgamegeek BGG

Steun mij

Hoewel ik liever heb dat je bij je lokale bordspellenwinkel al die toffe spellen koopt, mocht je toch via een ander kanaal willen kopen gebruik dan een van de onderstaande linkjes. Dit levert mij een beetje 💸 op en het kost jou niks extra's. Dit helpt om deze website draaiende te houden en al deze te gekke reviews te blijven schrijven.